регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Икономика

16:28 понеделник, 15 март

Щатският долар губи позиции

Доларът поевтиня през изминалата седмица след като инвеститорите повишиха апетита си за риск. Спрямо еврото зелените пари отстъпиха до 1.37 долара, а спрямо британският паунд до 1.52 долара.

В началото на измината седмицата единната валута получи подкрепа от понижаването на напрежението около дълговата криза с Гърция. Френският президент Никола Саркози заяви, че при необходимост има планове за подкрепа на закъсалата гръцка икономика.

В последствие зелените отново поскъпнаха като към средата на седмицата достигнаха до 1.3537 спрямо единната валута и до 1.4872 спрямо стерлинга. За поевтиняването на британският паунд допринесоха по-слабите от прогнозираното данни за търговския баланс на Великобритания. Правителствен доклад отчете, че през януари дефицита нараства до 3.77 милиарда паунда спрямо прогнозите за свиване до 3 милиарда. Същевременно индустриалното производство на Острова се понижи с 0.4%, а на годишна база ръста се забави до 0.2%.

За понижаването на единната валута допринесе изненадващото свиване на износа на Германия. Оповестен доклад отчете, че той се свива с 6.3% докато анализаторите очакваха ръст от 0.5%.

В края на измината седмицата щатската валута отново се понижи и спрямо еврото достигна до 1.38 долара, а британският паунд за 1.5215 долара. За повишаването апетита за риск на инвеститорите допринесоха и публикуваните в петък по-добри от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ. Правителствен доклад отчете, че те се повишават с 0.3% през изминалия месец спрямо прогнозирания спад от 0.1%. За сравнение през януари те се повишиха с 0.5%.

Предстоящата седмица

Предстои да видим тази седмица дали щатският долар ще намери подкрепа и ще продължи възходящото си движение, колко още ще поевтинее йената, и дали Швейцарската национална банка ще интервенира отново, за да отслаби франка. Няколко важни макроикономически показателя от САЩ ще бъдат оповестени през седмицата, което несъмнено ще повлияе на пазарните настроения. Йената ще остане под натиск до заседанието на Японската централна банка, тъй като се очаква банката да предприеме нови мерки за стимулиране на икономиката. Възстановяването на британския паунд срещу зелените пари беше най-слабо и пазарните участници ще следят внимателно престоящите тази седмица данни за заетостта в Обединеното кралство, данните за паричното предлагане и стенограмата от заседанието на Английската централна банка. Канадският долар може да достигне паритет срещу американския си съименник ако данните за продажбите на дребно и индексът на потребителските цени надхвърлят очакванията.

Ето и по-важните събития за седмицата:

Понеделник: индекс на производствените цени в Швейцария, индекс на производствената активност в региона на НюЙорк, нетен приток на капитали в САЩ, индекс на цените на жилища в САЩ, индустриално производство на САЩ;

Вторник: стенограма от заседанието на Австралийската резервна банка, индекс на инвеститорското доверие в Германия на института ЗЕВ, индекс на потребителските цени в Еврозоната, цени на вноса в САЩ, новопостроени жилища в САЩ, решение за лихвите на Комитета за паричната политика към Федералния резерв на САЩ;

Сряда: решение за лихвените проценти на Японската централна банка, данни за заетостта във Великобритания, стенограма от заседанието на Английската централна банка, индекс на производствените цени в САЩ;

Четвъртък: индекс на инвеститорското доверие в Швейцария на института ЗЕВ, индекс на потребителските цени в САЩ, баланс по текущата сметка на САЩ, водещи индикатори в САЩ, индекс на производствената активност в региона на Филаделфия;

Петък: индекс на производствените цени на Германия, индекс на потребителските цени в Канада, продажби на дребно в Канада.

Технически анализ EUR/USD

EUR/USD продължи корективното си движение през изминалата седмица и достигна до 1.3795. Тенденцията в началото на семицата остава за поскъпване на единната валута, като първоначално е възможно възстановяване на долара до 1.3684 или 1.3616. Под 1.3616 тенденцията отново ще бъде неутрална. По-вероятния сценарий обаче е продължаване на поскъпването на еврото до първата сериозна кластерна съпротива в диапазона 1.3837-1.3874. Следващата преграда пред еврото е 1.4086-1.4143-фибоначи кластерна съпротива. Ако поскъпването на долара през тази седмица продължи първата подкрепа ще бъде дъното от 02.03.2010 на 1.3434 следвано от 1.3028-78.6% корекция на 1.2440-1.5153.

Съпротива1.38751.40911.4293
Подкрепа1.34391.30291.2440

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Новината може да бъде споделяна под лиценза
Creative Commons - Attribution (CC-BY), версия 2.5

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5