регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Икономика

16:28 вторник, 20 април

Ernst & Young: Възстановяването в Еврозоната ще започне към края на 2010

Въпреки че най-големите страни, членки на Еврозоната, обявиха известен ръст след рецесията, краткосрочната прогноза за зоната остава нестабилна. Очакваният ръст на Брутния вътрешен продукт за 2010 г. е само 1% , а за 2011 – едва 1.6%. Това се казва в най-новата прогноза на Ernst & Young за страните от Еврозоната.(Eurozone Forecast). Безработицата ще продължи да расте до първата половина на 2011 г. Прогнозата е, че 17 млн. души в страните от Еврозоната ще загубят работата си.

Анализът се базира на модела, по който прави прогнозите си Европейската централна банка и на уникално проучване на макроикономическите показатели на 16 страни в Еврозоната.

Марк Оти, регионален управляващ партньор на Ernst & Young за Европа, Близкия Изток, Индия и Африка, обяснява: “Несигурността през последните три години направи изключително необходими задълбочените и навременни прогнози. Ernst & Young работи над 20 години с водещите икономически анализатори във Великобритания. С Eurozone Forecast, ние разширяваме партньорството си с водещите анализатори в цялата Еврозона.”

Мери Дайрън, старши икономически наблюдател в Ernst & Young Eurozone Forecast , казва: “Еврозоната върви към излизане от рецесията, но все още възстановяването е твърде мъчително и икономиката е изправена пред значителни трудности, причинени, например от финансовия колапс в Гърция. Има и някои положителни примери. Ние, обаче, не очакваме пълно възстановяване на икономиката в Еврозоната преди средата на 2012 г., 5 години след начало на световната криза.”

Слаб ръст до 2012

Прогнозата на Ernst & Young сочи, че ръстът на Брутния вътрешен продукт на европейския континент ще продължи да бъде слаб до 2012 г. Резултатите от първото тримесечие в Еврозоната доказват, че обявеното в средата на миналата година възстановяване се забавя в по-големите държави. Дайрън обяснява отслабването на икономиката през първото тримесечие с премахването на британската схема за стимулиране на покупка на нови коли и предаването на тези над 10 г. за скрап и с изключително лошото време в цяла Европа в началото на годината. “През 2010 очаквам да се възстанови международната търговия под влияние на САЩ и Азия. Този процес е подкрепен от подобряване на местното търсене, довело до лек ръст в Еврозоната.”

Две скорости в Еврозоната по оста север - юг

Възстановяването не е процес с еднаква сила и скорост. Последните събития хвърлят светлина върху проблемите, с които се сблъскват страните със слаби фискални позиции – не само Гърция, но също така Португалия, Испания, Ирландия и не на последно място Италия. В резултат се появяват две зони, разделени по оста север-юг.

Дайрън обяснява, “Германия, Франция и Бенелюкс са икономики, които печелят в момента, докато ръстът в средиземноморските страни-членки на Еврозоната и Ирландия ще трябва да направят сериозни усилия, за да намалят бюджетния си дефицит. Ръстът на средиземноморските страни и Ирландия няма да е над 0.6% в периода 2010-11.За сравнение в Германия, Франция и Бенелюкс се очаква ръст от 1.8%.”

Пет години преди кризата Гърция, Ирландия, Португалия и Испания отчитаха среден ръст от 3.5% годишно, докато техните северни съседи можеха да се похвалят с по-малко от 2% годишно увеличение на БВП. Тъй като южните страни демонстрират по-малки приходи, очакванията са, че конвергенцията в Еврозоната ще се забави през следващите няколко години.

На хоризонта: ръст на безработицата

Дори най-силните икономики в Еврозоната като Франция и Германия ще бъдат засегнати от повишаване на безработицата. Не се предвижда ескалиращо увеличение, но икономиките трябва да възстановят продуктивността до нивата от преди кризата, за да започнат компаниите да назначават нови служители.

Отти обяснява, “Доверието сред европейските бизнес лидери остава ниско, което рефлектира в намаляване на инвестициите и назначенията.”

Ernst & Young прогнозира увеличение на безработицата. В момента около 16 млн. души в Еврозоната са регистрирани като безработни. Очаква се през 2011 броят на хората, загубили работата си да достигне 17млн.

Дайрън допълва: “Докато спадът в Брутния вътрешен продукт в Еврозоната през 2009 г. 4%, броят на работещите е спаднал с по-малко от 2%. Правителствените схеми и защитното трудово законодателство помагат за ограничаване на съкращенията. Но, ако европейските компании искат да бъдат по-конкурентноспособни, оптимизирането на нивото на заетост е мярка, която трябва да се предприеме. Ние смятаме, че точно това ще става през следващите 2 години.”

Фискалните икономии ще доведат до ръст

Кризисната ситуация в Гърция показа на цялата Еврозона, че е нужно затягане на фискалната дисциплина и това трябва да се случи по-бързо отколкото е ставало преди. Прогнозата се основава на допускане, че бюджетният дефицит в зоната ще бъде свит от около 7% от БВП през 2010 до под 3% през 2014. Това ще доведе до възстановяване в средносрочен план.

И тъй като правителствата на страните от Еврозоната и Европейската централна банка са изправени пред сериозни предизвикателства, прогнозата предлага фокусът в краткосрочната политика да бъде върху ръста на БВП и заетостта. Вероятно ЕЦБ ще отложи всякакви повишения на лихвите през 2011 поне докато се вижда, че банките нямат голям апетит да раздават лесно кредити в близко бъдеще.

Дайрън допълва, “През следващите няколко месеца в Еврозоната ще се наблюдават много завои и различни турболенции. И ако се стигне до ръст на лихвите, увеличенията няма да са значителни, тъй като ЕЦБ трябва да включи в сметката и различните правителствени пакети за оздравяване и стимулиране на икономиките и да ограничава подобни мерки.”

Задълбочаване на кризата – малко вероятно, ръстът - недостатъчен

Дайрън завършва: “Възможността за задълбочаване на кризата в Еврозоната през втората половина на годината е само 20%. Има опасност страховете на финансовите пазари по отношение стабилността на публичните финанси в Европа да доведат до задълбочаване в спада на доверието. Европа остава чувствителна към всяко забавяне на възстановяването на световната икономика.”

Много по-вероятно е да продължи възстановяването и през 2012 г. основната част от страните в Еврозоната да отчетат резултати, подобни на тези от периода преди кризата. Ясно е, обаче, че Еврозоната ще изостане от други региони по света по отношение на икономическото си развитие.

Оти добавя:, “Финансовата криза и рецесията в западните страни само подчертават притока на капитал и богатство от развитите към развиващите се пазари. Да се достигне 2% ръст на икономиката в Еврозоната през 2012 г. ще е истинско постижение в сравнение със спада, отчетен през 2009 г. Това, обаче, е твърде незначителен напредък, ако се сравни с прогнозирания 3% ръст на американската икономика и очаквания 5-6 % ръст в икономиките в Азия. В дългосрочен аспект европейските правителства и хората, които чертаят политиките, трябва да се съсредоточат най-вече в свиването на тази разлика.”

За Ernst & Young

Ernst & Young е световен лидер в сферата на одита, данъчните и финансовите консултации и сделки. 144 000 служители на Ernst & Young по целия свят са обединени от споделени ценности и безкомпромисна отдаденост на качеството. Това, което ни отличава, е начинът, по който помагаме на служителите си, на клиентите и на по-широки общности да достигнат своя потенциал. Ernst & Young е част от глобалната организация на компании – членове на Ernst & Young Global Ltd., всяка от които е самостоятелно правно дружество. „Ernst & Young Global Ltd. e дружество с ограничена отговорност регистрирана във Великобритания, която не предоставя услуги на клиенти.

За Ernst & Young Eurozone Forecast

Прогнозата и анализите са базирани на модела на икономиките в Еврозоната на Европейската централна банка. Този модел EЦБ използва, за да прави своите тримесечни прогнози за икономиките на страните, които се разплащат в евро.

Новината може да бъде споделяна под лиценза
Creative Commons - Attribution (CC-BY), версия 2.5

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5