регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Събития

12:21 понеделник, 11 октомври

Ще се промени ли нещо в проектобюджет 20

София /КРОСС/ Ще се промени ли нещо в проектобюджет 2011? По тази тема в предаването "Добър ден" на програма "Христо Ботев" на БНР дискутираха Калин Маринов - директор на Института по икономическа политика, Цветан Симеонов - председател на БТПП и Менда Стоянова - депутат от ГЕРБ и председател на ПК по бюджет и финанси. Калин Маринов - директор на Института по икономическа политика: "Внесеният преди 2 седмици бюджет 2011 може да се каже, че има неутрален характер. Ранното му внасяне е по-скоро идея да се потърси диалог с всички заинтересовани страни. Възможен е вариант Б на току що внесения бюджет. Тестване на ситуацията е най-точно да се каже. Последната дума трябва да е на правителството и то се опитва да избяга от натиска на различните съсловия. Търси се компромис между страните, но при всички случаи трябва да се търсят гаранции. Проблемът за участието на работодателите е по-скоро принципен, нарушен е регламента при консултирането, а това не е редно. Основното е да има възможност всеки да устоява позициите си преди да станат решения.В името на финансовата стабилност е важно държавният резерв да не пада под 4.6 млрд. лева. За следващата година заложените приходи няма да се сбъднат в предвидения размер. Мисля, че бюджета е до известна степен оптимистичен. Приходите ще се изпълнят може би едва в рамките на 70-80-%. Увеличението от 2 % на осигурителните вноски не е приятно, но не е отстъпление. Колкото до увеличението на пенсиите и заплатите, няма как правителството да избегне това, ако икономиката регистрира заложения в бюджета растеж и той се запази до 2012 г."

Цветан Симеонов - председател на БТПП: "Започвам с това, че тристранния диалог не е възстановен. Информацията за това е малко прибързана, защото продължава да има предварителни условия. Всички нови решения се свързват с 2016-2017 г., когато това правителство може и да не е на власт. Т.е., дори и да иска може да няма възможност да изпълни решенията. Второ, пенсионна реформа не се прави "на коляно". Това е един продължителен процес на внимателно изучаване на аргументите "за" и "против" на предложенията. Третото и най-важно е, че ние поставяме отново каруцата пред коня- всички синдикати, всички работодатели и правителството се мъчат да намерят пари, които да налеят ведна не реформирана система като здравеопазването. Лекарското съсловия, което получи едностранните ангажименти от правителството, потрива доволно ръце и не мисли да предложи даже и една мярка, с която да запуши поне една пробойна на потъващия кораб на здравеопазването. Най-сигурният начин системата да се реформира е, ако всеки поеме своят кръст. Истината е да се започне от реформата".

Менда Стоянова - депутат от ГЕРБ и председател на ПК по бюджет и финанси: "Консенсус не се постига, защото и трите страни защитават различни интереси. Твърдостта на синдикатите и заплахите им създават напрежение. Те са в раздвоена позиция, но се надявам на компромис. И искам той да не бъде за сметка на финансовата стабилност на държавата. Това трябва да е и крайната цел. Недостигът в бюджета на ДОО и до сега е покриван от държавата. Той е в размер на около 2 млрд. лева. Източникът му е бил фискалния резерв. Приходите, заложени в бюджета, са доста консервативни. Заложеният ръст на БВП спрямо 2010 от 3.5% не е бил основата за изчисляване на ръста в приходите. По отношение на емитирането на външен дълг ще кажа, че реализацията на идеята на министър Дянков е неизбежна. Ние ще имаме 3 или 4 години, в които държавата ще бъде на дефицит и тя трябва го финансира от някъде. Нормално е част от този дефицит да бъде финансиран от външен дълг. Моята прогноза за тристранния диалог е, че днес до края на деня Министерство на финансите, ДОО и НЗОК ще стиковат цифрите си и ще се стигне до разбирателство между трите страни".

 

/ДК/

 

 

  (източник)

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5