регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Икономика

20:22 вторник, 19 октомври

Деца с увреждания чакат помощ от държавата

Варна /КРОСС/ В продължение на една година възпитаниците на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Рудник имаха възможност да ползват разностранна терапия благодарение на проект, осъществяван от Сдружението на младите психолози, съобщи Варна утре.

35 деца са ползвали услугите на рехабилитатор, кинезитерапевт, логопед, имали са занятия по трудово и арттерапия, което е подобрило тяхното състояние, каза днес председателят на Сдружението Петя Събева. Организацията, съвместно с община Долни Чифлик, са водещите организатори за осъществяването на проекта. "Някои от децата не можеха да движат ръцете и краката си, но благодарение на успешната намеса на специалистите, вече го правят. Други вече знаят по няколко думи. Работата с тежко увредените деца е трудна, но си струва", допълни Събева. Проектът, който приключва в края на този месец е на стойност 171 222 лв. и се финансира по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", със съфинансиране чрез Европейския социален фонд.

Със средствата по проекта в непосредствена близост до Дома в Рудник бе изграден Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Ремонтирани и приспособени за дейностите по рехабилитация са 4 помещения, включително и санитарен възел. Те са изцяло преобразени и обзаведени по последни изисквания. Проблемът оттук нататък е, че след края на проекта работата с децата ще се спре. Колкото и минимален напредък да са постигнали, ако дейностите не продължат, ефектът постепенно ще се загуби и малкото разнообразие в ежедневието им ще изчезне.

Единствената възможност центърът да продължи да работи е чрез държавно делегирана дейност. Община Долни Чифлик ще направи постъпки за това, а финансиране може да бъде осигурено най-рано през януари. Ако от финансовото министерство развържат кесията си.

/ДК/

  (източник)

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5