регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Коментар

17:30 събота, 4 февруари

Революция отчаяна. Махайте се, нечовеци

Румъния въстана. Това въстание много прилича на българското преди 20 години. 100 000 души събират всяка вечер и викат това, което ние викахме тогава. Писна ни от вас. Махайте се.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Човекът е най-приспособимото животно. Това го е съхранило като вид.

Българинът, като човек, също е приспособим. 500 години турско робство и 45+25 съветско-комунистическо. Ние се нагласяваме според фона. Ако ни трябват зъби, растат ни зъби. Ако трябва да се прегънем пред агата или комисаря, прегъваме се. Оцеляваме.

Но има моменти, когато оцеляването е заплашено и не се постига с обикновени средства.

Принципно два вида са заплахите за човешкото оцеляване.

Първата е чисто физическа. Нема леб, както обичат да викат комунистите в критични моменти.

През 96-97-а Жан-Виденовата пълна неадекватност и лакомията на комунистите около него докараха българите до първата заплаха. Нема леб. Българите се разбунтуваха, не защото някой ги подкокоросваше. А защото се уплашиха, че няма да оцелеят.

Втората заплаха е по-невидима.

Тя засяга човека на друго ниво. Обезчовачава го. Руши му интегритета, както биха казали колегите от „Нова република“. Човекът се гъне, прегъва, научава се да дава и да взима рушвети, да лъже и лицемери, да приема лъжата и лицемерието, да краде. И учи и децата си да лъжат, лицемерят, да крадат.

Щото трябва да се оцелява. Нали така.

Румънците въстанаха, понеже осъзнаха, че се обечовечават. Румънските комунисти приеха закон, че ако си откраднал по-малко от 200 000 леи, около 45 000 евро, не си престъпник.

Това заплашва същността на човека. Прави го медуза. Свежда го до чисто оцеляване.

Гледано от България, румънците са решили основен въпрос. Пенсиите се повишиха и са двойно по-високи от българските, минималната заплата е 320 евро, цените са като в България.

Въпреки това – бунт. Махайте се, нечовеци. Комунисти самозабравили се.

Няма нищо общо с Европейския съюз, НАТО, Русия, Америка и Тръмп. Има общо с нормалността, с потребността да гледаш децата си в очите, да се съхраниш.

Както казваха отците на българската нова държавност – има нужда от революция. Революция народна, незабавна, отчаяна; революция, която да изчисти Балканският полуостров не само от турците, които ни считат за стока и за добитъци, но и от сичко онова, което може да вреди на истинните наши стремления за пълна и абсолютна човеческа свобода.

Нищо повече. Нищо по-малко. (източник)

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5